Vestbirksøerne

Afstand: 5.71 Km

Ganske tæt på Den Genfundne Bro ligger tre søer, som alle er en del af Gudenåen. Søerne, som er kunstigt anlagt, udgør i dag et fint naturområde med mulighed for flere friluftsaktiviteter.

De tre søstre i Bakkelandet

I det smukke naturområde Bakkelandet, i den sydlige del af Søhøjlandet, ligger mange store naturattraktioner. Ganske tæt på flere af disse ligger tre søer på rad og række – Vestbirk Sø, Bredvad Sø og Naldal Sø. Søerne er kendt blandt kanofarende på Gudenåen, vandrere og cyklister på Naturstien Horsens-Silkeborg samt overnattende gæster på Vestbirk Camping, som ligger smukt mellem søerne.

 

Kunstige søer

At de tre søer overhovedet findes, kan man takke det nærliggende Vestbirk Vandkraftværk for. I 1924 blev vandkraftværket bygget for at udnytte Gudenåens naturlige vandkraft. For at skaffe det helt rigtige fald på vandet omlagde man Gudenåens forløb og anlagde Vestbirksøerne.

Nu står Vestbirk Vandkraftværk til at lukke, da Gudenåen føres tilbage til sit oprindelige forløb. Søerne vil derfor i fremtiden ikke være en del af Gudenåen, men blive forsynet med kildevand fra undergrunden.

 

Et væld af funktioner

Vestbirksøerne er mest kendt som en del af kanosejladsen på Gudenåen. Hos Vestbirk Camping er der mulighed for at leje en kano eller robåd og udforske søerne til vands.

Til fods og på cykel kan du opleve søerne fra Naturstien Horses-Silkeborg. Du kan også gå eller cykle en tur om søerne via Søvejen, Vestbirkvej, Møllehøjvej og Gammelstrupvej – en tur på godt 10 km, som også tager dig lige forbi Den Genfundne Bro og Vestbirk Vandkraftværk.

Vestbirksøerne er også et godt sted for fugleinteresserede. Her er der mulighed for at spotte vandfugle som grågæs, svaner, blishøns, taffeland, skarv og fiskehejre – og ikke mindst den smukke blå isfugl.

Naldal Sø har ganske fint badevand og egner sig glimrende som badesø. Du kan tilgå den fra Vestbirk Campings parkeringsplads og gå mod øst herfra ad en sti. For enden af stien er et stykke søbred, hvorfra der kan bades.  

 

Fiskeri ved Vestbirksøerne

Hos Vestbirk Camping kan du købe fiskekort, som giver adgang til fiskeri i Vestbirksøerne. Personalet hjælper gerne med hjælp til de gode spots. Her kan du være heldig at få både gedder, aborrer, ål, knuder, skaller og brasen på krogen. Husk, at man foruden fiskekortet også skal have det nationale fisketegn.

 

Om Vestbirk Camping

Vestbirk Camping ligger enormt idyllisk og fredeligt, klemt inde mellem Vestbirksøerne. Campingpladsen er et godt valg for dig, som elsker at udfolde dig i naturen. Har du ikke campingvogn, kan du leje en hytte eller et glamping-telt.

Du er også velkommen på campingpladsen som gæst. Her kan du købe en is eller i sommerperioden et måltid mad. Det er også muligt at købe adgang til deres opvarmede pool.

 

Flere oplevelser i Bakkelandet

I området omkring Vestbirksøerne er der mange naturattraktioner. På denne side kan du finde inspiration til oplevelser i Bakkelandet.

Alternativt kan du her se oplevelser langs Gudenåen.



Opdateret af: Destination Kystlandet  | info@kystlandet.com
Familie står ved bredden af Naldal Sø Fotograf: Destination Kystlandet Copyright: Destination Kystlandet
Familie roer i kano på Naldal Sø Fotograf: Destination Kystlandet Copyright: Destination Kystlandet