Klovenhøj

Afstand: 0.14 Km

I Brædstrup ligger denne gravhøj, der er særdeles tydelig i landskabet. Gravhøjen, som formentlig er fra bronzealderen, har en trappe, som fører til toppen, hvorfra der er en fin udsigt over landskabet.

Gravhøj med udsigt over Brædstrup

I Brædstrup by, tæt på Hotel Pejsegården, ligger denne fredede gravhøj, som er tilgængelig via en sti fra Søndergade. En trappe fører op til toppen af gravhøjen. Her er også en bænk og en mindesten. Højen har en affladet top, som giver mulighed for at opholde sig på toppen og nyde den fine udsigt over byen, markerne og Ring Sø.

Det vides ikke med sikkerhed, hvornår Klovenhøj blev opført, men højens form med affladet top og størrelse indikerer, at den er fra bronzealderen (1.700-500 f.Kr.). Klovenhøj er 4,25 meter høj og 25 meter bred. Den er aldrig blevet udgravet af arkæologer.

 

En af mange gravhøje i området

I området omkring Klovenhøj er der et stort antal gravhøje og rester efter disse. Fra Klovenhøj og en kilometer mod øst har der været op mod 40 gravhøje – de fleste af disse dog ikke synlige i landskabet i dag.

Gravhøjene, som er enkeltmandsgrave, blev generelt bygget så højt som muligt for at hylde den afdøde. Dels ved at gøre graven synlig i landskabet for forbipasserende, men også for at placere den afdøde så tæt på guderne som muligt.  De blev oftest placeret ved naturlige færdselsruter i området, så forbipasserende kunne se, at her boede vigtige folk. Gravhøjene var altså forbundet med en vis status både for den enkelte og for lokalområdet.

Brædstrup er Danmarks højst beliggende by, og hele Bakkelandet byder på mange bakketoppe, der derfor blev prydet med gravhøje. Ikke langt fra Brædstrup, ved Slaggård Banke, kan du opleve en af Danmarks mest imponerende samlinger af gravhøje. De 9 gravhøje ved Slaggård Banke og de 11 høje ved det nærliggende Vorbjerg Høje giver et ganske karakteristisk landskab, der er et besøg værd. Og Yding Skovhøj, der også ligger i kort køreafstand fra Brædstrup, er faktisk Danmarks højeste punkt, hvis man medregner gravhøjene på toppen.

 

En del af byens skattejagt

Klovenhøj er et af punkterne som du besøger undervejs på Skattejagten Brædstrup Rundt. Så tag børnene med til Brædstrup og nyd en sjov aktivitet og få en medalje som bevis.

På denne side kan du finde inspiration til andre oplevelser i den hyggelige handelsby Brædstrup.

Hvis du søger inspiration til andre historiske attraktioner i området, kan du finde det her.Opdateret af: Destination Kystlandet  | info@kystlandet.com
Bænk og mindesten på toppen af gravhøjen Klovenhøj Fotograf: Rikke Paaske Copyright: Business Brædstrup
Udsigt over marker fra gravhøjen Klovenhøj i Brædstrup Fotograf: Business Brædstrup Copyright: Business Brædstrup
Trapper af træ, som fører til toppen af gravhøjen Klovenhøj i Brædstrup Fotograf: Business Brædstrup Copyright: Business Brædstrup
Bænk på toppen af gravhøjen Klovenhøj i Brædstrup Fotograf: Business Brædstrup Copyright: Business Brædstrup
Udsigt over plejehjem og byen Brædstrup fra toppen af gravhøjen Klovenhøj Fotograf: Business Brædstrup Copyright: Business Brædstrup
Udsigt fra toppen af gravhøjen Klovenhøj i Brædstrup Fotograf: Business Brædstrup Copyright: Business Brædstrup
Udsigt over Brædstrup fra gravhøjen Klovenhøj Fotograf: Business Brædstrup Copyright: Business Brædstrup